Мега трендот 3D печатење: Стоматологијата се развива експанзивно и создава нови можности

0

3D печатењето сè уште се смета за можен “менувач на играта”: нови методи на третмани, нови форми на тимска работа, нови бизнис модели. Стоматологијата е еден од пионерите. Моменталните можности за пракса и лабораториски беа прикажани на интернационалниот стоматолошки конгрес од 12 до 16 март 2019 година, во Келн.

Според сегашната анализа, светскиот пазар за производи за 3D печатење во индустријата се очекува да порасне за 13 до 23 проценти тс. до 22,6 милијарди евра до 2030 година. Поточно, во секторот за медицинска технологија се проценува дека ќе се зголеми буџетот од 0,26 милијарди евра (статус: 2015) до 5,59 милијарди евра (2030).

Според проценките на експертите, развојот ќе се случи во две фази: првенствено “реиновација” на постоечките производи до 2020 година, потоа повеќе иновативни материјали и оптимизирани методи за печатење. Во споредба со индустријата, 3D печатењето се соочува со најсилен раст во медицинскиот и стоматолошкиот сектор. Оттука, стоматолозите, стоматолошките техничари и стоматолошката индустрија ја преземаат природната пионерска улога.

Печатењето на бази со користење на ласерски контролиран метод одамна се етаблира, додека пак стоматолошките модели се направени од пластика, на пример. Истражувачите на пазарот ги гледаат најголемите можности за ортодонски апарати, протези, круни, мостови и алогени модели. Широки делови од кои во меѓувреме стануваат област на примена во лабораторијата и праксата.

Овој производствен процес постојано привлекува посебно внимание со спектакуларни апликации. На пример, во сегментот на профилакса индивидуализиран држач за забен конец на 3D е еден од напредните случувања.

Живите слики се покажаа ефикасни за комуникациите. Дигитално моделирана насмевка која е договорена заедно со пациентот овде служи како шаблон за отпечатен 3D модел, ова пак се користи за да се добие негација од забите на пациентот во силиконски клуч и во крајна линија тенка “симулација на фурнир” на вистинската реставрација за почетна естетска проверка во устата на пациентот.

Роботот, исто така, успеа да имплантира две 3D отпечатени заби во устата на пациентот. И за да се репродуцира оригиналниот облик на вилицата по отстранувањето на оралните тумори, дефектот може да се скенира денес и да се изработи шаблон користејќи го методот на 3D печатење.Ова служи за извлекување на прецизно соодветен блок од коски од друг дел од телото (т.е. теле), кој потоа се вградува во устата – за пациентот тоа е приближно осумчасовна интервенција.

Зборувајќи за 3D печатење од една страна се чини дека е под претерување денес – во меѓувреме постојат толку многу различни методи. Тие вклучуваат стереолитографија со степен на прецизност во долниот двоцифрен микрометриски простор, што е погодно, на пример, за дупчените шаблони и што може да се користи за широк спектар на смоли во секторот за стоматологија.

Понатаму, DLP методата е исто така достапна: Се одликува затоа што е екстремно брза, бидејќи поради еднократната изложеност (наместо танцувачки ласерски зрак) соодветниот нареден слој на објектот се стврднува толку брзо како што е осветлување. Методот на полиети добива исклучително висок степен на прецизност (16 микрометри).

Тоа функционира најмногу слично на познатиот канцелариски печатач и не бара поддршка за конструкции и материјална пост-обработка. Од пластични до метални отпечатоци: овде е запознаен со селективно ласерско топење, селективно ласерско синтерување (SLS), директна метална ласерска синтерија (DMLS) или ласерски процеси: се прават коронки, мостови и протезни бази (“основи за лиење на дигитални модели”) од не-скапоцени метални легури или титаниум.

Меѓународната стоматолошка организација(ИДС) од 12 до 16 март 2019 година во Келн го претстави целиот спектар на методи и апликации кои веќе се имплементирани денес, вклучувајќи го и 3D печатењето на модели од секаков вид, од имплантирани маски, шаблони за дупчење, лимови дизајни (индивидуални) фиоки за отпечатоци, шипки (вклучувајќи оклузални шини), од клучеви за трансфер, од анимирани филмови и од долгорочни привремени реставрации направени од пластика, како и печатење на круни и мостови, од решетки и протезински основи направени од легури.

Добавувачите ги објаснија карактеристиките на материјалите за печатење, софтверските решенија и услугите соодветни за пракса и лабораториски на изложбените штандови.

“Во овој дел многу е можно дека не ни замислувавме пред неколку години што може да се појави денес: 3D печатењето ќе ги промени синџирите на дигитални процеси долгорочно, рече Марк Стефан Пејс, Претседател на VDDI (Здружение на германските стоматолошки производители eV).”

“Постојат и клинички, технички и економски можности за иновативни бизнис модели. Шансите што произлегуваат таму за сопствената пракса и сопствената лабораторија беа прикажани на Меѓународниот дентален конгрес во Келн во март, 2019 година”.

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.